sol-1
sağ-1
İstanbul
DOLAR14.7975
EURO15.8183
ALTIN905.83

Reklama Ayırdığı Bütçe, Depreme Ayırdığı Bütçenin 2 Katı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Reklama Ayırdığı Bütçe, Depreme Ayırdığı Bütçenin 2 Katı
Abone ol
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum CNN Türk’te yayınlanan Tarafsız Bölge programında, Ahmet Hakan’a konuk oldu. Mevcut İBB Başkanı’nın vaatlerini yerine getirmediğini söyleyen Kurum, tepkisini “İstanbul’a verdikleri vaatleri hatırlamıyorlar. Kendilerinin yaptıkları gaflar artık dağları aştı.” Dedi.

                CHP’li İBB Başkanı’nın İstanbul’u konuşmak yerine ülke gündemini konuşarak dikkat dağıtmaya çalıştığını belirten Murat Kurum, “Bu yerel seçimde biz ülke gündemini konuşmayacağız, ülke gündemiyle ilgili herhangi bir irade ortaya koyamayız. Bunun seçimini Mayıs ayında yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımız %52 oyla yeniden Başkan seçildi. Muhalefet, hani yenilen pehlivan güreşe doymaz ya; pişirip pişirip yine ülke gündemini yerel seçime taşımaya çalışıyor ama nafile.” dedi.

                Kurum, sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaşımız sandığa gittiğinde şöyle bir kıyas yapacak; bir tarafta 5 yıldır bahaneden başka bir şey üretmemiş, bahane ve algı siyaseti yapılmış, ‘sosyal medya belediyeciliği’ dediğimiz belediyecilik yapılmış, panolara reklamlar koyulmuş, reklama depreme ayrılan bütçenin 2 katı ayrılmış, harcanmış. Böyle bir şey olabilir mi? Depreme harcanan paradan 2 kat fazla reklam. O da gözüken. Yani gözükmeyenleri var. 2 günlük konsere mesela 550 milyon lira para, ‘israfı bitirdik’ deyip tabelaya 500 milyon lira para harcanır mı? Sandığa gittiğinde seçmenimiz, bir tarafta sürekli bir bahane, ‘engelliyorlar, yaptırmıyorlar’ söylemleri var. Ama bir tarafta da sorunları dağ gibi büyümüş, İstanbul’da yaşamak çile olmuş, İstanbul’da deprem korkusu artık her geçen gün artıyor. Diğer tarafta bunu çözmek için 5 yıldır ülkenin 81 iline hizmet etmiş biri var.

               Onlar afet olduğunda, kar yağdığında balıkçıda yemek yerken İngiliz büyükelçiyle; biz 81 ile hizmet ediyorduk. Onlar kayağa gittiğinde; ben Elazığ’ın, Malatya’nın sokaklarında depremzede kardeşlerimizle, Elâzığ’ı, Malatya’yı ayağa kaldırmak için çalışıyordum. Onlar Cumhuriyet Halk Partisi’ni dizayn etmeye çalışırken; biz asrın felaketinde 3 ayda 180 bin konutun temelini atıyorduk. Bunlar çalışarak oldu, emek vererek oldu, alın teriyle oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu vizyonu, biz de üstümüze düşen vazifeyi görev edindik. Gittik, şehirlerimizi ihya etmek için bu çalışmaları yaptık. Seçmenimiz sandığa gittiğinde iki tarafı kıyas edecek. Bir tarafta İstanbul’un geleceği adına hayalleri olan, ‘İstanbul’un deprem korkusu gitsin’, ‘bitsin’, ‘bir an önce İstanbul huzura kavuşsun’ diyen; ‘İstanbul’daki trafik çilesi çözülsün’ ve ‘her ilçeye metro gitsin’ diyen, İstanbul’da sokakta huzurun, güvenin tesis edilmesi için 7 gün 24 saat geçmişte olduğu gibi yine çalışacak olan bir Murat Kurum var. Diğer tarafta da sürekli bir bahane üreten bir yönetim var. Vatandaşımız sandığa gittiğinde geleceğini oylayacak. İstanbul’un bu sorunlarını çözecek kişiyi oylayacak.”

 

“Yarı zamanlı belediye başkanı afetlerde selfie çektirip kayağa gitti”

             Kurum, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı döneminde, milletin zor anında hep sahada olduklarını belirterek, “Kastamonu’da, ardından Rize’de, Elazığ’da, Malatya’da Asrın Felaketinde oradaydık. Bu yarı zamanlı Belediye Başkanı da o süreçte kayağa gitti. Uğradı, orada bir selfie çektirdi, gitti. ‘Ben çocuklarımla tatil yapacağım’ dedi. Bizimkiler de çocuk. Ben oradaydım. Günlerce, aylarca orada kaldık. Sokak sokak gezdik. Bak sözlerimiz orada işte. Elâzığ’da yapılan konutlarımız, bitirilen konutlarımız. Afetten sonra bitirildi, teslim edildi. Vatandaşımız huzurla, güvenle burada yaşıyor. Şuraya bakar mısın ya, yeniden bir ilçe kurduk Malatya Gökçe’de. İnsanımızın huzur içerisinde, güven içerisinde yaşayacağı bir ilçe oldu. Tüm memlekete örnek olsun diye, gittik hızlı bir şekilde yaptık. Kastamonu, Rize, Giresun, Antalya, Muğla yangınları… Tarihinin en büyük yangınıydı. Gittik, orada da seferberlik anlayışıyla çalıştık, çabaladık. Ben köylerin hepsine gittim, orayı da Cumhuriyet Halk Partisi yönetiyordu. Niye gelip bir tane konut yapmadılar? Bir tane konut yapmadılar.” dedi.

                İzmir’de yaşanan depremin ardından da çok kısa sürede konutların temelinin atıldığını hatırlatan Kurum, “İzmir'de, Bayraklı'da sözümüzü tuttuk çok kısa sürede. O zaman hatırlayın, yine ‘yapamazlar’ dendi, yine ‘bitirilemez’ dendi, ‘sözlerini tutmayacak bunlar’ dendi. Bunların hepsi çalışarak oldu. O yüzden vatandaşımıza 31 Mart’ta gittiğinde sandığa, bir tarafta bunları yapanlar var, bir tarafta verdiği vaadi hatırlamayanlar var. Sandıkta, bu vaatleri hatırlamamanın hesabını İstanbul soracak, kadınlarımızı ayrıştırmanın hesabını soracak. Hamdolsun, milletimize mahcup olmadık. En son İzmir Bayraklı’da bu yıkılan apartman var. Gittik, bitirdik, vatandaşımız huzurla güvenle oturuyor.” şeklinde konuştu.

“Engelleyen devlet, senin yaptığın metronun 5 katını İstanbul’a yapar mı?”

                     Murat Kurum, mevcut İBB Başkanının ‘engelleniyoruz’ siyaseti ile algı peşinde olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “5 yılda burada yapılan metro 17,88 km. Bakın koca Büyükşehir Belediye Başkanı bu kadar büyük bütçesine olmasına rağmen, büyük kaynakları olmasına rağmen, kaynaklar buraya kullanılmamış ve 17,88 km metro yapılmış. Hani ‘engelliyoruz’ diyorlar ya, burada Ulaştırma Bakanlığı’mız 5 katı metro yapmış. Tam 82 km. 82 km Ulaştırma Bakanlığımız metro yapmış. Devlet Ulaştırma Bakanlığı eliyle onun 5 katı fazla, 82 km metro hattını İstanbullulara kazandırıyor. Engelleyen devlet, engelleyen anlayış, senin yaptığın metronun 5 katını İstanbul’a yapar mı?”

                   Mevcut İBB yönetiminin 2019 yerel seçimleri öncesindeki yaklaşımını hatırlatan Kurum, sorularına, “Siz, İstanbul’un sorunlarını çözmek üzere sözde geldiniz, herkese gülücük dağıttınız, herkese kalp işareti yaptınız, ‘her şey çok güzel olacak’ dediniz. Güzel olan ne var, İstanbul’da ne var? Ulaşım çile olmuş, deprem korkusu artmış, vatandaşımız sıkıntılı, problemli. Güzel olan bir tane bir şey söyleyebilir misin?” dedi.

“Madem vaatler unutuldu, para nerede?”

                  İstanbul’un 7 milyar dolarlık bütçesiyle bazı bakanlıklardan bile yüksek gelire sahip olduğuna dikkat çeken Kurum, “İstanbul’un kaynağı her yere yeter. Burada öz gelirini düşürmüşler İstanbul’un. Biz, teslim ettiğimizde bakın 18 milyar liraymış İstanbul’un 2018’deki bütçesi. Yüzde 71’i merkezi idareden yani devletten gönderilen kaynak. 13 milyar. 2023’e geldiğimizde devlet gönderdiği kaynağı 5 kat arttırmış ama İstanbul’un öz geliri düşmüş. Bu anlayışla İstanbul’un hiçbir işini yapamazsınız. Nerede bu yüzde 30? Nerede İstanbul’un kaynakları? Madem iş yapılmadı, vaatler unutuldu, engellendi, o zaman kaynak nerede? Para nerede? Bu parayı nereye harcadınız?” sorularını yöneltti ve kentsel dönüşümün önemini, “31 Mart’ta vereceğimiz karar sadece İstanbul’u değil, ülkeyi ilgilendiriyor. İstanbul’da Allah göstermesin olası bir depremde ekonomi durur, hayat durur.” cümleleriyle vurguladı.

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çalışanlarımız Ve Emeklilerimiz İçin Yeni Adımlar AtıyoruzÖnceki Haber

Çalışanlarımız Ve Emeklilerimiz İçin Yen...

Çekmeköy’ün Geleceğini Şekillendirecek ProjelerSonraki Haber

Çekmeköy’ün Geleceğini Şekillendirecek P...

den-kızıl göl manzara

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar