sol-1
sağ-1
İstanbul
DOLAR14.7975
EURO15.8183
ALTIN905.83

KAĞIT KIVRIMLARININ ÖTESİNDE

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KAĞIT KIVRIMLARININ ÖTESİNDE
Abone ol
'’Günlük hayatımızın her alanında kullandığımız kağıtların, hayal gücü ve yaratıcılıkla birlikte sanat eserlerine dönüşmesi.''

           Gökçen Atamgüç, uzun yıllardır kendi tasarımları için kullandığı kağıt malzemesi ve origami sanatı üzerine çalışmalar yaparken ortaya çıkan dönüşüm fikriyle, kendine has origami sanatına farklı bir bakış açısı kazandırarak ‘’Kağıt Kıvrımlarının Ötesinde’’ ‘’Beyond The Paper Folds’’ adını verdiği eserler yaratmaktadır.

          "Çocukluğumdan beri origami sanatına ilgim var. Tasarımlarımı hayata geçirirken origami sanatını, kendime özgü biçimde kullanabildiğim için çok şanslı hissediyorum.

           Eserlerimi yaratırken origami sanatının bana sunduğu özgürlük ile yaratıcılığın geliştirilmesi felsefesi üzerine tasarlıyorum.

          Amacım origami sanatı ile yapılan her bir figürden oluşan macera  dolu bir dünyaya girmek. Farklı renklerden oluşan origami fügürleri birleştirerek dilediğim gibi eserlerimi sanki bir puzzle’ın parçaları gibi bir araya getirerek kağıt katlamanın hatta kendi hayal gücümün de sınırlarının ötesine çıkmaya çalışıyorum.

         Portrelere uzaktan baktığınızda bütününü görürken tanıdıkça, yakından bakınca hepsinin çok renkli olduğunu ve farklı duygular yansıttığını fark ediyorsunuz.'

   

DÖNÜŞÜM FİKRİ..

       ‘’Kağıt katlandığında, şekiller görülür (kareler, üçgenler, dikdörtgenler, eşkenar dörtgenler), kağıt ikiye katlandığında da bir tarafta yapılan katlar diğer tarafta tekrarlandığında da kesirler ve simetri oluşur. Origami sanatında, düz bir kağıt parçasını gerçek hayattaki bir nesneye benzeyen üç boyutlu bir yapıya dönüştürmek için yaratıcı olmanız gerekir. Ortaya çıkan eşyayı, hayvanı veya yarattığınız her şeyi hayal edebilmek ve kağıdı katlarken dönüşümünü görmek, hayal gücünü ve yaratıcılığı artırır. Ne kadar çok katlarsanız, o kadar fazla form görmeye başlayacaksınız ve sonsuz olasılıkları keşfedeceksiniz.

Hala daha fazla boyutu ve kağıt katlamanın gücünü keşfetmeye devam ediyorum. Olasılıklar sonsuz, çabam elimden geldiğince ortaya çıkarmak...'’

ORİGAMİ SANATI

          Origami, Japonca ‘’ori’’(katlamak) ve ‘’gami’’(kağıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiş olup, kağıdı başka bir işlem yapmadan yalnızca katlayarak çeşitli figürlere dönüştürme sanatıdır.

          Tarihte ilk olarak, Çinliler tarafından geliştirildiği sanılan origami sanatı, en çok Japonya’da gelişmiştir. Bu ülkede, çeşitli geleneksel katlama biçimi aynı zamanda kapsamlı bir kaynak birikimi oluşmuştur. Zaman içinde ülkeler ve kültürler arasında, anonim bir değer olmuş ve nesillerden nesillere, günümüze kadar aktarılmıştır.

          Origami ‘’klasik’’ ve ‘’parçalı’’ olmak üzere ikiye ayrılır. Tek, en fazla iki veya üç parçanın kullanıldığı klasik origami ile çeşitli bitki, hayvan veya eşya figürleri yapılır. ‘’Parçalı origami’’ adıyla da anılan ‘’Modüler origami’’, birbirine uyumlu örgelerin bütünleştirilmesiyle oluşturulur ve bitki hayvan veya eşya gibi somut figürlerden daha çok, üç boyutlu geometrik formların ortaya çıkartılmasında kullanılır. (Atamgüç, G. (2017) Origami Kağıt Kıvrımlarını Zihin İzlerken / ANKARA, Kitapsaati Yayınları)

Gökçen Atamgüç

İstanbul Oyuncak Müzesi Origami Sanat Eğitmeni

Anahtar Kelimeler:
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Anıtkabir’deÖnceki Haber

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Anıtkabir’de

Çeksiad Albayrak İle Devam DediSonraki Haber

Çeksiad Albayrak İle Devam Dedi

den-kızıl göl manzara

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar