sol-1
sağ-1
İstanbul
DOLAR14.7975
EURO15.8183
ALTIN905.83

Darphane Koleksiyonerleri Üzüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Darphane Koleksiyonerleri Üzüyor
Abone ol
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü uygulayamadığı iddia edilen çalışmaları ile koleksiyonerleri üzmeye devam ediyor.

            Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümlerine göre, madeni ufaklık ve hatıra para, Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altınlarının basımı, resmi mühürlerin, madalyon, madalya ve nişanların üretimi, her çeşit vize ve harç pulları ile değerli kağıtların basımı ve dağıtımı görevlerini yöneten Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü bir türlü basamadığı ve satışa süremediği hatıra paralar ve kendisine yöneltilen şikayetlere cevap veremeyen servisleri ile gündeme geldi.

           1915 Çanakkale Köprüsü açılışı, Büyük Taarruzun Yüzüncü Yılı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100.Yılı gibi hatıra para, hatıra madalyon ve hatıra nitelikli ürünlerin 234 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile üretim görevi verilen Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü koleksiyonerlere göre bu görevini yeterli düzeyde yerine getiremiyor.

          Darphane’nin resmi e-Mağazasında ve darphane merkezinde bulunan fiziki satış mağazasında çok uzun zamanlardır bir tek hatıra paranın satışta olmadığı, sitede bütün hatıra paralarının altında “yakında stokta” yazdığı ve satış süresi geçince “tedavülden kalktı” yazdığı, satışa çıkacağı açıklanan ürünlerin satışa çıktığı günde, anında özel satış sitelerinde bazı şahıslar tarafından daha yüksek fiyatla satışa sunulduğu ama darphanenin nedense kendi satış yerlerinde bu ürünlerin bulunmadığı, Darphane’nin telefonlarından hatıra para satış bölümünde telefonlara hiç cevap verilmediği, muhatap bulunamadığı, satış mağazasında personelin saygısız olduğu ve adam kayırdıkları ve CİMER’e yapılan şikayetler sonrasında bile kurum tarafından çok kısa ve basit, şikayeti gidermeyecek şekilde mail ile cevap verildiği yapılan en çok şikayetler arasında yer alıyor.

             Koleksiyonerlerin iddialarına göre, Resmi bir kurumun basit bir görevini dahi yerine getiremediğini, az sayıda satışa çıkan ürünlerin de personel tarafından tanıdıklarına verilerek haksız kazanca yol açtıklarının, şikayet sitelerinde, daha önce basına yansıyan haberlerde ve sosyal medya platformlarında çokça yer aldığı halde kurum tarafından bir önlem alınmadığı bu yüzden sorunların halen devam ettiği iddia ediliyor.

           Konu ile ilgili görüştüğümüz değerli koleksiyonerler 5-6 senedir süren bu sıkıntıdan dolayı oldukça üzüntülüler. Tedavüle edilen hatıra para, madalyon gibi ürünlerin ADİL bir şekilde satışa sunulmasını arzu ediyorlar.  Eskiden böyle sıkıntıların yaşanmadığını özellikle vurguluyorlar. Çözüm için gerekirse koleksiyonerlerden görüş alınabileceğini belirtiyorlar.

           Koleksiyonerlerin ayrıca hükümetten de bir ricası bulunmakta duyurdukları ve ilettikleri önemli ricaları ise “ 09.11.1982 tarihinde dönemin milli güvenlik konseyi tarafından çıkarılan ve bu güne kadar değişmeden gelebilen tek milli güvenlik konseyi yasası olan 2863 sayılı yasa maalesef artık faydadan çok zarar getirmekte ve acilen yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kanunda yer alan yasaklama, ülkemizdeki koleksiyoncuları bu paraları toplamaktan vazgeçirmekte, yurt dışına götürmek isteyen kaçakçıları ise teşvik etmektedir. Şöyle ki; yurt içi talep ortadan kalkınca yasak kapsamındaki bu paralar ya yurt dışına çıkarılmakta ya da bu paraların çoğu altın ve gümüş gibi değerli madenlerden yapıldığından eritilmekte ve böylece tarih, bilhassa Osmanlı tarihi ne yazık ki yok olmaktadır. Türkiye’de her türlü eski paranın serbestçe alınıp satılabilmesini, koleksiyonlarının yapılabilmesini, yurt dışına çıkartılmasına ise ağır müeyyideler getirilmesini talep etmekteyiz. ” Denilmektedir.

          Türkiye’de zaten az sayıda olan Nümismatik Dernekleri ile fikir alışverişin de bulunmak, sistemi daha iyi bir hale getirmek zor olmasa gerek, bu şekilde tarihi günümüze taşımaya çalışan koleksiyonerleri de üzmüş olmazsınız…

        

 

Satış sitelerinde 

Ümit ŞENER

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sakarya’da Zincirleme Trafik KazasıÖnceki Haber

Sakarya’da Zincirleme Trafik Kazası

187 Ton Kaçak ve Sahte İçki Ele GeçirildiSonraki Haber

187 Ton Kaçak ve Sahte İçki Ele Geçirild...

den-kızıl göl manzara

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar